Tratament laser vase dilatate

Deși este o toxină, dacă este folosită în concentrații potrivite, are efecte spectaculoase în „înghețarea” ridurilor.

Toxina botulinică, cunoscută mai ales sub denumirea de botox, este o proteină produsă de bacteria anaerobă Clostridium Botulinum. Injectarea intramusculară a unei concentrații reduse din această toxină produce un efect local și temporar de relaxare, prin blocarea unor impulsuri nervoase transmise de la nervii faciali către mușchii din zona injectată.

Tocmai de aceea, se folosește, cu rezultate excelente, în patologia oftalmologică (blefarospasm, strabism), pentru atenuarea durerilor de cap recurente, pentru relaxarea musculaturii cervicale (torticolis) sau în cazul transpiratiei excesive (axilar, palmo-plantar). De asemenea, a primit aprobare FDA (Food and Drug Administration) pentru folosirea în scop estetic în tratarea ridurilor de expresie faciale.

Ce „minuni” face toxina în estetică

Prin injectarea unei cantități mici de toxină botulinică la nivelul unor grupe musculare, pot fi „șterse” ridurile dinamice ale feței (acele cute care se formează prin mișcarea mușchilor dintr-o anumită zonă). Astfel, zonele faciale și din imediata proximitate care pot beneficia de efectul toxinei sunt:

 • fruntea;
 • spațiul dintre sprâncene, unde încruntarea lasă urme. De asemenea, pentru că sprâncenele coboară odată cu vârsta (ptoză palpebrală), conferind o expresie facială obosită ori tristă, se poate corecta acest efect al gravitației prin efectuarea unui lifting (ridicare);
 • colțul extern al ochilor, unde se formează ridurile așa-numite „laba gâștei”.
 • piramida nazală, unde se formează ridurile așa-numite „bunny lines”;
 • partea imediat învecinată buzei superioare, unde se formează riduri vertical, așa-numitele „smoker lines”;
 • zona gâtului.


 • De la ce vârstă apelăm la „botox”?

  La unele persoane, apariția primelor riduri de expresie este vizibilă încă de la 20-25 de ani, iar la altele, de-abia după 35-40 ani. „Viteza” de îmbătrânire a pielii depinde de tipul de piele pe care-l moștenim și mai ales de stilul de viață adoptat (expunere excesivă și neprotejată la ultraviolete, neglijarea rutinei de îngrijire zilnică, fumat, oboseală cronică), care se reflectă prin expresiile faciale ce au la bază o activitate (o kinetică) de tip muscular.

  De aceea, nu există o vârstă standard la care se începe acest tratament de relaxare a musculaturii vizibil tensionate.

  Injectarea se face în funcție de nevoile și de adresabilitatea fiecărui pacient. Astfel că tratamentele cu toxină botulinică se pot iniția și în scop preventiv, nu doar atunci când ridurile sunt deja adânci, fiind vizibile și în condiții de repaus a musculaturii faciale.

  Cum decurge tratamentul și cât durează efectele

  Se începe cu o discuție în care se stabilește un plan de tratament în vederea obținerii unor rezultate în concordanță cu așteptările pacientului. În acest sens, este evaluată dinamica ridurilor, eventualele asimetrii faciale. De asemenea, se identifică eventualele contraindicații.

  Procedura propriu-zisă durează 10-15 minute. Activitatea se poate relua imediat după injectare (nu lasă urme!). Însă câteva zile după procedură, persoana trebuie să evite expunerea la temperaturi înalte (soare, solar, saună), efortul fizic intens ori manipularea agresivă a zonei tratate.

  Efectul toxinei botulinice se instalează gradat, după 3-5 zile până la două săptămâni. De aceea, evaluarea rezultatelor se face după14 zile, când efectul este complet. Persoana va beneficia de efectul de relaxare facială conferit, în medie, 3-4 luni sau chiar 6-9 luni, în unele cazuri.

  Ceea ce face diferența în obținerea unor rezultate subtile vizual, în concordanță cu armonia naturală a chipului și care să redea tenului aspectul odihnit și luminos, este măiestria medicului specialist!