Verucile

Verucile, sau așa-numiții negi, sunt formațiuni proliferative produse în urma infecției cu virusul papiloma uman (HPV). După acnee, verucile sunt cea mai întâlnită problemă dermatologică. Acest lucru se explică prin faptul că verucile sunt contagioase și ușor de contractat în perioadele de scădere a imunității.

Prin contactul cu unele din cele peste 200 de tulpini ale acestui virus, pot avea de suferit pielea din diferite părți ale corpului sau pielea și mucoasa din regiunea anogenitală. Și, dat fiind că este vorba de formațiuni virale, atât verucile cutanate, cât și verucile anogenitale (numite și condiloame) se transmit relativ ușor prin contact direct – fie la aceeași persoană, dintr-o regiune a corpului în alta (autoinoculare), fie de la o persoană la alta prin contact direct piele cu piele – sau prin contact indirect (în medii umede, prin folosirea la comun a prosoapelor, a încălțămintei, dar și de pe podele, etc.). Însă, dintre toate formele, verucile anogenitale au cel mai mare grad de infecțiozitate, putând fi transmise prin contact sexual sau la naștere, de la mamă la făt.

Persoanele cu deficiențe de imunitate, cele care petrec mult timp în medii umede, cele cărora le transpiră palmele și tălpile (cu hiperhidroză palmo-plantară) și copiii sunt categoriile cele mai afectate de această problemă dermatologică. În funcție de localizare, verucile cutanate sunt, în principal:

  • vulgare - se formează, de obicei, la nivelul mâinilor (dosul mâinilor sau în palmă), pe degete, în jurul unghiilor, în zone care pot prezenta tăieturi sau mici fisuri ce permit pătrunderea virusului în piele. Ele arată ca niște excrescențe rugoase, de culoarea pielii ori albicioase-gălbui, uneori cu puncte negre ca niște semințe (mici vase de sânge).
  • plantare - apar pe tălpi, degete, periunghial și, lăsate netratate, pot crește rapid. Din cauza presiunii exercitate la mers, acest tip de veruci sunt împinse înspre interiorul pielii, devin turtite și pot fi dureroase.
  • plane - au culoarea pielii și pot fi găsite în orice loc acoperit de piele, dar mai ales la nivelul feței. Ele se răspândesc ușor cu ajutorul aparatului de bărbierit, drept pentru care se găsesc frecvent în barbă, în cazul bărbaților, și la nivelul picioarelor, în cazul femeilor.


  • Multe dintre verucile cutanate dispar de la sine în luni sau ani, mai ales în cazul copiilor. Însă cele care persistă și care se înmulțesc excesiv, trebuie tratate. Abordarea terapeutică poate include, în funcție de caracteristicile acestora: localizare, vechime, zona afectată, număr – de la tratamente conservatoare (cu acid salicilic, cu acid lactic, prin crioterapie etc.) la tratamente chirurgicale (prin electrocauterizare, tehnică laser sau chiar excizie).