Urticaria

În jur de 10-20% din populația generală se confruntă, măcar o dată în viață, cu un episod de urticarie, exprimat prin apariția unor blânde mai mici sau mai mari.

Urticaria poate deveni o adevărată pacoste, dacă nu este ținută sub control printr-o strategie de evitare a factorului/factorilor declanșator/i și de influențare a mecanismelor organismului care duc la apariția acelor erupții asociate cu mâncărime, cu senzație de arsură și usturime și, desigur, cu un disconfort general.

Din punctul de vedere al duratei de manifestare, există două tipuri de urticarie: acută și cronică. Urticaria acută este, de obicei, de cauză alergică și se produce în câteva minute sau în maximum două ore de la intrarea în contact cu factorul declanșator. Dacă durează mai mult de șase luni, devine cronică.

Declanșatori ai unor episoade de urticarie pot fi cam oricare dintre factorii de mediu: începând cu unele alimente (ouă, lapte, alune, crustacee, cacao, etc.) și cu aditivii alimentari, cu unele substanțe chimice din medicamente sau din produsele de igienizare a locuinței și ajungând până banalele pișcături de țânțar sau simpla expunerea la soare sau la frig.

În majoritatea cazurilor, factorul declanșator este identificat destul de repede (în episoadele acute) sau până la urmă (în urticaria cronică). Însă, atunci când factorul/factorii se lasă greu descoperiți și episoadele de remisie nu pot fi oprite și sunt dificil de ținut sub control, medicul dermatolog face echipă cu medicul alergolog, care, pe lângă identificarea istoricului de boală, îi va face persoanei o serie de teste alergologice.

Totuși, există și situații în care poate fi vorba de factori de cauză non-alergică, cum ar fi unele infecții ascunse, fiind necesar să se realizeze alte analize de sânge sau chiar biopsie.

Atenție, este foarte important să vă adresați cât mai repede unui medic, dacă:

  • urticaria se întinde pe o suprafață mare a corpului și se asociază cu febră și cu o stare generală proastă, pentru că poate indica o boală infecțioasă. Cu atât mai mult dacă este vorba de un copil! De exemplu, când urticaria se manifestă, spontan, prin mici pete roșii (purpură), poate fi urmarea unei infecții generalizate cu meningococi (septicemie);

  • urticaria nu se estompează după 5-6 zile;

  • urticaria apare după administrarea unui medicament;

  • urticaria afectează mai mult de o persoană dintre cei apropiați.