Desi se spune ca persoanele cu un numar mare de alunite sunt mai norocoase ,ignorate acestea pot devenii o reala problema de sanatate.

Ce sunt alunitele?

Alunitele sunt modificari pigmentare benigne ale pielii si reprezinta o “aglomerare” de celule -melanocitare (acestea secreta melanina, pigmentul caruia se datoreaza culoare pielii unei persoane). Unele alunite sunt plane altele crescute in afara pielii sub forme unor excrescente , avand dimensiuni si culori diferite ( de la culoarea pielii spre roz-rosu pana la o variete nuante de maro spre negru-albastrui). Le regasim intru-un numar mai mare sau mai mic la 100% din populatie indiferent de culoarea pielii sau de stilul de viata.

Cu unele alunite ne nastem sau le dobandim in primele luni de viata(nevi congenitali) , insa majoritatea se dezvolta in primii ani de viata (nevi dobanditi). Aceste formatiuni pigmentare “developeaza pe piele ca o “harta genetica”si indeferent ca ne place sau nu nu vom scapa de prezenta lor pe pelea noastra. Numarul lor depinde de fototipul cutanat ,de volumul radiatiilor ultraviolete la care ne expunem dar si de mostenirea genetica.

Cand aceste cuiburi de melanocite sunt localizate superficial in piele (epiderm) alunitele apar sub forma unor pete cu margini relative bine delimitate, culoare uniforma si se numesc nevi plani.

Cand melanocitele sunt localizate mai profund, in derm (al doilea strat al pielii), nevii cresc in volum ca o escrescenta cu suprafata rugoasa si fire de par - nevi papilomatosi(muriformi). Contrar asteptarilor acesti nevi papilomatosi au un comportament “benign” pe parcursul evolutiei lor si in cele mai multe cazuri decizia de indepartare a acestora fie prin excizie chirurgicala fie prin tehnica laser este luata din ratiuni estetice.

Nici o parte a corpului nu este scutita de aparitia alunitelor. Le regasim peste tot :extremitate cefalica (inclusive pe scalp, la nivelul buzelor etc), trunchi, brate, membre inferioare, palme, talpi, subunghial , chiar la nivelul mucoaselor( bucal, genital).

Putem imparti alunitele in doua categorii- alunite normale si alunite atipice (displazice). Cele atipice au potential evolutiv catre melanom sub influienta agresiva a factorilor de mediu (radiatii UV) sau pe un teren genetic predispozant.

Cum deosebim nevii atipici cu potential malign?

In general, alunitele sanatoase ale unei persoane seamana intre ele ca surorile, pentru ca se formeaza în același fel. Diferentele majore de aspect apar sub influenta factorilor externi (radiații ultraviolete, în principal).
Alunitele atipice, în schimb, se prezinta diferit si nu au acelasi “fel de a fi“ ca restul nevilor de pe pielea persoanei respective, avand potential de transformare in melanom, din cauza prezentei in structura lor a celulelor displazice (bolnave). De aceea, ar trebui sa ne atraga atentia orice alunita care arata si se simte diferit in comparatie cu celelalte (asa-numitul semn “ratusca cea urata“ ).


De asemenea, este foarte important sa fim atenti la orice alunita care creste sau isi modifica aspectul (evolueaza), avand in vedere criteriile codului acronim ABCDE .
Care sunt aceste criterii?

A vine de la “asimetrie“

– astfel, daca desenam o linie pe mijlocul unei alunite modificate (melanom), cele doua jumatati nu sunt simetrice, spre deosebire de cum sunt in cazul unei alunite fara probleme (benigna), care sunt simetrice, aceasta avand o forma relativ rotunda. (foto: simetric asimetric)

C vine de la “culoare“

– nevii atipici sau melanoamele se prezinta intr-o varietate de culori, de la nuante de brun-gri-negru la nuante, mai ales in cazul melanoamelor avansate, de rosu-albastru-alb.

D vine de la “diametru“

– melanomul este, de obicei, mai mare de 6 mm, cam cat dimensiunea unei gume de creion. Bineinteles ca pot exista si exceptii. Putem intalni melanoame foarte mici, de cativa milimetri sau nevi congenitali benigni, de 2-3 cm sau chiar mai mari.

E vine de la “evolutie“

- orice leziune care creste brusc sau in timp, iar aceasta modificare se observa cu ochiul liber, trebuie considerata suspecta si examinata dermatoscopic.

Nu in ultimul rand, daca suprafata unei alunite devine aspra, se erodeaza ori sangereaza spontan, exista motiv de ingrijorare si persoana in cauza trebuie sa se prezinte la medicul dermatolog. Indicatia este valabila si pentru cazurile in care apare mancarime sau senzatie de durere la nivelul unei alunite, ori daca se modifica aspectul tegumentului din jurul leziunii.
Urmarirea dinamicii propriilor alunite conform criteriilor “ratusca cea urata“ si ABCDE pot creste semnificativ sansele identificarii timpurii a tuturor tipurilor de melanom