Moluscum Contagiosum

Boală dermatologică relativ frecvent întâlnită atât la adulți, cât și la copii, molluscum contagiosum este produsă de un virus care trăiește pe piele.

Virusul care determină apariția unor proeminențe mici, rotunde sau hemisferice, perlate, albe, roz sau de culoarea pielii, cu gropiță în centru, se transmite ușor, prin contact direct sau prin contact cu hainele ori cu prosoapele folosite de o persoană contagioasă. De altfel, există patru tulpini ale acestui virus, cea mai răspândită fiind cea care se transmite pe cale sexuală, mai ales că prezervativul nu oferă protecție.

Bubițele de molluscum contagiosum, care, la o primă vedere, pot trece drept pișcături de insecte, apar de obicei, grupate, pe zonele cele mai expuse contactului piele pe piele sau pe care avem tendința să le atingem des: pe brațe, pe piept, pe abdomen, pe fese, pe față, pe pleoape sau în zona genitală.

Trebuie reținut că o persoană este contagioasă doar atâta vreme cât are proeminențele pe piele, virusul nerămânând activ în sânge, așa cum se întâmplă în cazul hepatitei B, de exemplu. Tocmai de aceea, imunitatea proprie organismului joacă un rol esențial în dinamica de manifestare a acestei boli dermatologice. Atât răspunsul organismului după contractarea virusului și în timpul perioadei de incubație (cuprinsă între șapte zile și câteva luni), cât și durata de viață a proeminențelor și o eventuală reinfectare depind de buna funcționare a sistemului de apărare al organismului.

Mai ales persoanele care nu se pot baza pe forța propriului mecanism de control și de eliminare a molluscum contagiosum (imunodeprimate), dar și cele care, din rațiuni estetice și sociale, nu pot aștepta ca lucrurile să se regleze de la sine (mai ales că poate fi nevoie de mai mult de un an), se pot adresa unui medic dermatolog pentru găsirea celei mai bune soluții de tratament. Acesta va considera că vi se potrivește una dintre următoarele metode: chiuretare, crioterapie cu azot lichid, aplicații cu acid salicilic sau cu alte substanțe imunostimulante, electrocauterizare, laserterapie.