Ciuperca pielii

(Tinea versicolor)

Deși Tinea versicolor (Pitiriazis versicolor) este o infecție micotică în toată regula, persoanele afectate nu sunt contagioase. În plus, afecțiunea este perfect tratabilă.

Pielea umană este acoperită, în mod normal, de o peliculă de microorganisme saprofite care alcăluiesc microbiomul, bariera naturală de apărare a tegumentului. În anumite condiții, însă, ecosistemul alcătuit din fungi, bacterii și virusuri se dezechilibrează și unele microorganisme se înmulțesc excesiv, afectând pielea. Așa se întâmplă și atunci când pielea umană este asediată de ciuperca Pityrosporum orbiculare (Malassezia furfur), care determină, în zonele pe care le preferă, decolorări tegumentare sub forma unor pete pale sau de culoare roz. Aceste pete apar cel mai adesea pe piept, pe spate, pe umeri și pe partea superioară a brațelor, având aspect de solzi, în unele cazuri, și putând produce mâncărimi.

Ca oricare altă ciupercă, Pityrosporum orbiculare pur și simplu înflorește în mediile umede și calde. Tocmai de aceea, persoanele din țările tropicale se confruntă mai frecvent și pe toată durata anului cu această problemă dermatologică, spre deosebire de persoanele din țările cu climă temperată sau rece. Din același motiv, și persoanele care au pielea grasă – mai ales adolescenții și adulții tineri – sunt mai frecvent gazde pentru ciupercă.

Dincolo de acest lucru, însă, nu se știe încă de ce fungul Pityrosporum orbiculare se înmulțește necontrolat doar pe pielea anumitor indivizi, deși este vorba doar de persoane cu piele albă sau doar de persoane cu piele de culoare, de exemplu.

Se poate scăpa ușor de suprapopulația de Pityrosporum orbiculare, însă chiar și după echilibrarea micotică, îi va lua pielii câteva săptămâni sau chiar câteva luni ca să se repigmenteze și să revină la culoarea normală. Tratamentele cu ajutorul cărora se face bine pielea pot fi cu administrare locală (creme, loțiuni, șampoane, săpunuri) sau cu administrare orală (dacă infecția afectează regiuni extinse).

Medicul dermatolog va opta pentru una dintre cele două căi în funcție de gradul de afectare al pielii, de tipul regiunilor aflate sub asediul ciupercii, de anotimp (rece sau cald) și, nu în cele din urmă, de preferințele persoanei care va urma tratamentul.