Alopecia difuza

Podoaba capilară, ca și unghiile, reflectă fidel starea de sănătate a organismului

Dacă o persoană se confruntă cu degradarea calității firului de păr (subțiere și rupere) ori chiar cu căderi masive ale părului este indicat să se adreseze unui medic dermatolog.

Este normal să pierdem zilnic între 50 și 100 de fire de păr – peste 50 de fire, mai ales în perioadele de regenerare care au loc la fiecare două-trei luni. Însă când numărul de fire pierdute zilnic depășește cu mult 100 de fire, persoana în cauză se confruntă cu o așa-numită alopecie difuză și trebuie investigate cauzele acestui fenomen.

Dincolo de cauzele exterioare cele mai întâlnite ale răririi și ale subțierii părului (folosirea unor produse de îngrijire nepotrivite sau aplicarea unor tratamente cosmetice agresive pentru scalp și pentru firul de păr), ușor de corectat cu ajutorul medicului, alopecia poate apărea ca urmare a unei moșteniri genetice (alopecie ereditară sau androgenică, prezentă atât la bărbați, cât și la femei) sau din cauze interne complexe, care se pot dovedi dificil de tranșat și de tratat. Astfel, o rărire considerabilă a podoabei capilare poate apărea ca urmare a instalării fenomenului numite efluvium telogen, adică un număr prea mare de fire de păr rămân în faza de repaus din cadrul ciclului de creștere.

Unele infecții care dau febră înaltă, unele boli cronice, o dietă deficitară din punctul de vedere al proteinelor si mineralelor, unele tratamente medicamentoase, pilulele contraceptive, dar și nașterea pot avea ca efect instalarea temporară sau definitivă a acestui fenomen.

În concluzie, orice demers de redresare a problemei căderii părului trebuie început cu o vizită la medicul dermatolog. Prin identificarea din start a cauzei și a tipului de alopecie difuză (dacă este temporară și natural reversibilă sau tratabilă ori dacă este permanentă și nu poate fi soluționată decât prin transplant), vă veți scuti de efortul de a investi în tot felul de loțiuni și de tratamente scumpe, dar ineficiente și veți câștiga timp în a vă recăpăta aspectul inițial.