Alopecia aerata

Una dintre afecțiunile misterioase ale organismului.

Această afecțiune necesită o abordare multidisciplinară (dermatologie – imunologie – endocrinologie) și pentru care, deocamdată, nu există un tratament propriu-zis. Din fericire, în majoritatea cazurilor, creșterea părului este reversibilă.

Căderea localizată a părului, de pe porțiuni de formă rotundă și de dimensiunea unei monede sau ceva mai mari poartă denumirea de alopecie areată. Acest tip de chelire poate apărea la orice vârstă, însă cel mai frecvent o intalnimla la adolescenți si adultii tineri. Una din cinci persoane care se confruntă cu o cadere de par localizată are o rudă cu aceeași problemă,arata statisticile.

Persoanele cu alopecie areată nu sunt contagioase, pentru că boala nu este cauzată de vreo ciupercă, așa cum s-ar putea crede după aspect, ci este urmarea acțiunii anormale a sistemului imunitar, care atacă propriul corp, mai exact foliculii piloși (rădăcinile firelor de păr). Fără a fi expresia unei condiții medicale grave, alopecia areată apare la persoanele care au un risc crescut de eczemă atopică, de astm, de rinită alergică sau chiar de boli autoimune precum tiroidita Hashimoto sau vitiligo.

În cele mai multe cazuri, este vorba de o condiție reversibilă de la sine, persoanei crescându-i părul la loc după ce organismul își recapătă starea de echilibru. Însă există și situații în care persoanele afectate de alopecie areată ajung să-și piardă părul din nou, in alte porțiuni sau să chelească în totalitate (alopecia totalis) ori chiar să-și piardă părul atât de pe cap, inclusiv de pe față (sprâncene, gene, barbă), cât și de pe orice altă porțiune a corpului (alopecia universalis).

Boala de fond care cauzează efectul de alopecie areată nu are un tratament propriu-zis. De aceea, în paralel cu tratamentele locale de stimulare a creșterii părului care dau rezultate, pot apărea porțiuni lipsite de păr în alte zone de la nivelul scalpului sau corpului, ceea ce poate fi destul de frustrant pentru pacient. Există, totuși, speranțe că se va descoperi modalitatea de a „repara” sistemul imunitar cu ajutorul unor terapii imunomodulatoare.