Reconstructia lobului urechii

Oricine este diagnosticat cu melanom isi aduce aminte temerile,socul si nelinistea ce au urmat. Melanomul este considerat cea mai grava forma de cancer de piele (ocupa doar 7% din cancerele de cutanate insa produce cele mai multe decese).

Ce este melanomul?

Prin definitie melanomul inseamna o leziune maligna ce apare prin cresterea necontrolata a melanocitelor ( celulele producatoare de pigment care sunt distribuite pe toata suprafata pielii si determina culoarea pielii unei persoane).

De ce apare melanomul?

Predispozitia genetica, expunerea la soare raman principalii factori de risc in aparitia melanomului.

Radiatiile ultraviolete impartite dupa lungimea de unda in ultraviolete A (UVA) cu lungime de unda mai scurta si ultraviolete B(UVB) cu lungime de unda mai lunga pot declansa mutatii la nivelul celulelor din piele urmata de transformarea acestora in celule displazice(bolnave ) si ulterior in celule maligne Ceea ce diferentiaza cele doua tipuri de celule este este capacitatea celor maligne de a se multiplica necontrolat spre alte organe si tesuturi ( process denumit ca mestastazare). UVA patrund mai adac in piele si sunt responsabile de efectele de fotoimbatranire cutanata iar UVB cauzeaza arsurile solare -insa ambele pot declansa cancerele cutanate.

Radiatiile UV provenite de la surse artificiale ( saloane de bronzat) reprezinta un factor major de risc inutil si inacceptabil pentru dezvoltarea melanomului. Aceste radiatii produc agresiuni asupra pielii fiind mult mai nocive decat lumina naturala soarelui!
Ereditatea joaca deasemenea un rol foarte important in dezvoltarea melanomului.

Daca avem in familie o ruda de gradul I (mama, tata, frate,sora) diagnosticata cu melanom avem o probabilitate cu 50% mai ridicata de a dezvolta boala . Daca avem in familie rude de grad II( matusa, unchi, verisori) diagnosticate cu melanom riscul ramane acelasi cu populatia generala.

Cum arata melanomul?

Exista 4 tipuri clinice de melanom, unele cu evolutie mai lenta, altele cu evolutie agresiva, devenind rapid invazive.

1. Melanomul extensiv in suprafata (plan)

Este cea mai frecventa forma clinica ( aprox. 70% din cazuri). Apare ca o pata brun-neagra cu margini neregulate , asimetrica care creste lent. Se poate localiza oriunde pe corp si de obicei se schiteaza o laziune care “arata si se simte “diferit fata de celelalate alunite de pe pielea persoanei respective. Apare mai frecbent la nivelul spatelui la barbate si pe gambe la femei.

2. LENTIGO MALIGN

Este ceva mai rar ( aprox. 10% din cazuri) Apare mai frecvent la persoanele in varsta, pe zonele expuse cronic la soare ( fata, urechi,decolteu,brate). In fazele initiale se prezinta ca un pistrui (lentigo solar) care creste progresiv in dimensiune , are aspect plan sau usor bombat , margini neregulate, cu multiple nuante de bej, maro, cafeniu inchis chiar negru. Lentigo malign melanoma este forma agresiva a unui lentigo maling netratat.

3. Melanomul ACRAL LENTIGINOS

Este localizat acral ( talpi, palme ,unghii) si initial se raspandeste superficial inainte de a invada stucturile profunde. Apare initial ca o pata a brun inchis-neagra care creste progresiv . Acest tip de melanom este mai des intalnit la afroamericani si asiatici si mai rar la albi.

4. Melanomul NODULAR

Reprezinta cea mai agresiva forma de melanom avand inca de la inceput capacitatea de invazie in profunzime spre tesuturile invecinate sau la distanta. Apare ca un nodul cu crestere rapida, iar suprafata se ulcereaza usor si sangereaza. Culoarea variaza de la nuante de cafeniu-negru spre albastu si chiar rosu.
Exista un procent mic de melanoame nodulare care au culoare roz si care din pacate pentru ca nu atrag atentia fiind de multe ori confundate cu alunite obisnuite sunt depistate tardiv.Localizarea este pe zonele expuse cronic la soare ( trunchi, picioare, brate, scalp) si sunt mai afectate persoanele varstnice.

Cat de grav este melanomul?

Clasificarea melanomului in functie de gravitate este al doilea pas dupa identificarea clinica si punerea dignosticului de certitudine ( ex. Histopatologic). In functie de extinderea celulelor maligne in piele sau la distanta avem 4 stadii de evolutie unde stadiul I este incipient si stadiul IV avansat. Melanoamele incipiente raman localizate in piele iar cele avansate s-au raspandit deja spre alte organe si tesuturi. ( au metastazat). Cu cat melanomul este mai subtire ( sunb 1 mm adancime in piele) cu atat sansele de vindecare sunt mai mari. Melanoamele “IN SITU” (incipiente) raman localizate in epiderm ( primul strat al pielii) . Cu cat invadeaza in derm ( al doile strat al pielii ) cu atat prognosticul este mai nefavorabil datorita riscului de imprastiere spre alte organe prin intermediul vaselor de sange si limfatice care se gasesc la acest nivel.