Lipomul

Lipoamele sunt in majoritatea cazurilor leziuni benigne, inofensive insa pot devenii inestetice si chiar dureroase.

Sub forma unei protuberante la nivelul pielii , lipomul reprezinta o acumulare de celule grase ( adipocite) localizata in straturile profunde ale tegumentului.

Unice sau multiple, lipoamele sunt in general leziuni inofensive, benigne si de obicei au o crestere lenti in mai multi ani.

Celulele adipoase formeaza o aglomarare avand o vascularizatie proprie si fiind separate de tesururile din jur de o foita ( capsula) ceea ce le determina aspectul clinic de formatiuni tumorale ( noduli) bine delimitate.

De ce apar lipoamele?

Inca nu este pe deplin cunoscuta cauza care determina acaste acumulari de adipocite in piele. Exista cazuri in familie, cand la mai multi membrii regasim aceste formatiuni- de aceea se vorbeste de o predispozitie genetica . In situatii mai rare pot aparea multiple lipoame la aceeasi persoana – lipomatoza cutanata.

Cum arata lipoamele?

Aspectul clinic este caracteristic – sub forma unor proeminente nodulare rotund-ovalare cu dimensiuni diferite in functie de vechime ( unele mici de cativa milimetrii, altele cu dimensiuni impresionanate 10-15 cm). Nodulii au culoarea pielii ,sunt sunt bine delimitati si mobili fata de planurile profunde subcutanate ( se misca la palpare) si au o consistenta moale, elastica.

De cele mai multe ori nu sunt dureroase, insa in functie de localizare si marime unele lipoame cuprind in cresterea lor terminatiuni nervoase astfel incat in timp devin dureroase spontan sau la presiune.

De obicei sunt localizate la nivelul tesutul adipos insa pot fi si mai profunde intre fibrele musculare mai ales lipoamele localizate la nivelul spatelui unde tesutul adipos este mai gros.

Cum le tratam?

Excizia chirurgicala este tratamentul curativ in cazul lipoamelor. In general se recurge la excizie in cazul leziunilor care sunt localizate pe zone de presiune, si astfel cu timpul devin dureroase sau cele care cresc rapid si devin inestetice.

Cum se efectueaza interventia chirurgicala?

Se efectueaza anestezia locala in jurul leziunii iar pe suprafata acesteia se efectueaza o incizie cat mai mica prin care se mobilizeaza intreg tesutul adipos ce formeaza lipomul.

Ulterior, dupa ce lipomul este excizat in totalitate, defectul restant se sutureaza cu cateva fire resorbabile pentru un aspect estetic satisfacator al liniei de incizie.

In unele cazuri cand formatiunile au dimensiuni mai mari este nevoie dupa interventie de drenajul cavitatii restante de unde a fost scos lipomul lasandu-se o zi sau doua un tub subtire prin care sangele se poate exterioriza pentru a evita formarea de hematoam (colectie de sange subcutanat).

Pacientul poate pleca acasa imediat dupa interventie urmand sfaturilee de toaletare locala a plagii indicate de catre medicul specialist.