Cheratozele actinice

Keratozele actinice sunt considerate forme incipiente ale carcinomului spinocelular.

Ce sunt keratozele actinice?

Keratozele actinice numite si keratoze solare sunt datorate expunerii excesive de-a lungul anilor la soare. Lasate netratate, acestea pot evolua spre carcinom spinocelular ceea ce modifica semnificativ prognosticul pacientului.

Datorate expunerii excesive la ultraviolete, le vom intalnii mai ales pe zonele “descoperite”- extremitate cefalica, brate . Pielea acestor regiuni chiar cu multi ani inaintea aparitiei cheratozelor actinice propriu-zisesufera modificari, fenomen datorat foto-imbatranirii cutanate : pielea isi schimba textura, devine ingrosata, “cartonata”, ridurile se accentueaza, apar numerosi pistrui (lentigine).

Aceste “semnale de alarma”sunt modificari premergatoare aparitiei leziunilor maligne pe care trebuie sa le luam in considerare si sa ne conduca la medicul dermatolog pentru un examen de rutina.

La cine apar keratozele actinice?

Sunt afectate mai ales persoanele care prin prisma meseriilor sau a unor hobby-uri isi desfasoara activitatea in aer liber (agricultori, sportivi,pescari) sau in functie de localizarea georafica leziunile sunt mai frecvant intalnite la asiatici, afroamericani,hispanici. Persoanele cu pielea alba, blonzi, cu ochi albastri au un risc mai mare de a dezvolta keratoze actinice (acestia au in pele o cantitate mai mica de melanina astfel incat vor fi protejati mai putin in fata agresiunii radiatiilor UV).

Cum le recunoastem pe pielea noastra?

Leziunile pot fi unice sau multiple , insa cel mai frecvent intalnim multiple leziuni la nivelul scalpului la persoanele cu calvitie, tample, frunte, nas, pavilioniul urechii ,buza inferioara sau superioara. Deasemenea le intalnim, mai ales la cei cu agresiune actinica severa, la nivelul bratelor, dorsul mainilor si chiar mebrelor inferioare(gambe).

Clinic, le vedem sub forma unor pete roz-rosii sau brun -negru si ceeea ce atrage atentia este prezenta unor cojite aderente care se transforma uneori intr-o placa cheratozica avand o ingrosare semnificativa. Rar pot devenii sensibile la atingere, chiar dureroase si pot sangera usor.

Orice leziune de acest fel care initial este interpretata ca o iritatie, eczema, cos insa care nu are tendinta de vinecare in cateva luni trebuie investigate de catre medicul dermatolog!